Povratak

Neželjeni graviditet kuje nakon slučajnog parenja | Preparati za kontrolu spolnog ciklusa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me u kojoj ljekarni i uopće kakvo sredstvo protiv neželjenog graviditeta bi mogli nabaviti? Naime, pas nam se tjera već skoro mjesec dana. Mislili smo da joj je najgora faza prošla, ali nažalost nije, te nam je sama pobjegla iako je bila u zatvorenom. Bojimo se da ima štence jer je njen 2 okot bio skoro koban. A kako je pretila, ne znamo da li je pametno je dati sada na sterilizaciju. Inače je prošla 6 godina. Unaprijed Vam hvala na odgovoru, Silvana

O: Preparati namijenjeni kontroli spolnog ciklusa izdaju se isključivo na temelju provedenog pregleda samog ljubimca kao i na temelju veterinarskog recepta. Razlog leži u činjenici da se, između ostalog, nepravilnom ili nekontroliranom primjenom takvih preparata može ozbiljno ugroziti opće zdravlje ljubimca. Stoga, u nastavku teksta ću Vam objasniti neke od metoda kao i preparata koje je moguće koristiti ili primijeniti, a sve u dogovoru ili po preporuci Vašeg veterinara.

Tako, sterilizacija (ovariohisterektomija) je metoda izbora u svim slučajevima u kojima smo sigurni da kuju više ne želimo pripuštati. Prednost ove metode je da, osim što rješava trenutni problem neželjenog graviditeta, nudi rješenje za budućnost. Naime, uklanjanjem ovarija (jajnika) kuja se neće više nikada tjerati.

Ako se vlasnik ne želi odlučiti za kiruršku metodu ili ako namjerava kuju ponovno pripustiti, preostaje nam medikamentozna terapija. Vrlo je važno biti svjestan o učinkovitosti i eventualnim nuspojavama pojedinih medikamenata.

Najčešće korišteni preparati za terapiju neželjenog graviditeta u svojoj osnovici su estrogeni. Naime, estrogeni su hormoni koji se fiziološki stvaraju i luče u organizmu. Oni su odgovorni za pojavu vanjskih znakova tjeranja kao i za promjenu u ponašanju kuje. Preparati na bazi estrogena apliciraju se prvih 6-10 dana embrionalnog razvoja. Kako bi metoda bila što učinkovitija preporučuje se trokratna aplikacija estrogena: 3., 5., i 7. dan od neželjenog parenja. Visoke doze estrogena produljuju boravak embrija u jajovodu, no mogu imati brojne nuspojave. Kao posljedica primjene ovih preparata može se javiti ponovno tjeranje (jer se faza spolnog ciklusa vraća u estrogensku odnosno sekrecijsku fazu), a moguć je i prolongirani estrus. Zatim, povećan je rizik od pojave piometre, karcinogeneze, kardiovaskularnih komplikacija te jatrogene destrukcije koštane srži.

Djelovanje preparata na bazi prostaglandina temelji se na razgradnji žutog tijela, koje se stvara na mjestu ovulirane jajne stanice, a koji je jedini izvor progesterona za vrijeme graviditeta.  Ova metoda često je povezana s nizom nuspojava, poput povraćanja, slinjenja, proljeva i respiratornih poremećaja. Sprječavanje neželjenog graviditeta prostaglandinima može biti izazvano u ranoj ili kasnoj fazi graviditeta. No, ova metoda u sebi nosi određeni rizik, koji u određenim slučajevima čak može ugroziti i život kuje. Rjeđe se koriste i neki drugi preparati poput glukokortikoida i antagonista progesterona. Inhibitori sinteze progesterona dovode do toga da se razina progesterona u krvi smanjuje. Ovaj hormon služi pripremi sluznice maternice za trudnoću, a u trudnoći sprječava kontrakcije miometrija. Ovi preparati su dosta sigurni i učinkoviti u svim fazama gestacije.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite svojem veterinaru ili veterinarima na Klinici za porodništvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55. Kolege na prije navedenim adresama će biti u mogućnosti temeljito pregledati ljubimca, odrediti da li je gravidna ili ne, odnosno objasniti Vam koje su sve moguće opcije. Također, oni su u mogućnosti dalje Vas informirati vezano uz cijeli asortiman preparata namijenjenih regulaciji spolna sustava (trenutno dostupni preparati na tržištu Republike Hrvatske)  kao i svim eventualnim mogućnostima za suzbijanje neželjena graviditeta.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr